I AM HURT

14 augustus > 10 september 2011

 

 Tentoonstelling                Kunstenaars                Curator                  Locatie               Medewerkers               Partners

 

 

Tentoonstelling

Het is een cliché, maar kunstenaars hebben van oudsher kunstwerken gecreëerd die het daglicht niet goed kunnen verdragen: kunstwerken die wrevel opwekken, onbegrip, vijandschap en zelfs censuur. Kunst over de ‘gekwetste mens’ zou tot deze categorie kunnen behoren omdat kwetsbaarheid niet past in onze moderne tijd waar de mens krachtig, gezond, gecontroleerd en enthousiast in het hier en nu moet leven.

Kunst als spiegel van de ziel is een tentoonstelling over en voor de gekwetste mens, wij allen dus. De tentoonstelling maakt deel uit van een meerjarig  project over het verbeelden van kwetsuren en kwetsbaarheid. Het uitgangspunt van de tentoonstelling is hoe kwetsuren worden verwerkt en hoe de beeldende kunst hiermee omgaat.

 

Kunstenaars

Ruangsak Aunwatwimon, Charif Benhelima, Marie Julia Bollansée, Charlotte Bouckaert, Elke Andreas Boon, Fia Cielen, Guilmot Coussement, Peter Depelchin, Ronny Delrue, Tom De Visscher, Frederik De Wilde, Rohan Graëffly, Charlotte Lybeer, Adi Matei, Michaël Matthys, Robert Quint, Julie Scheurweghs, Merlin Spie, Philippe Vandenberg, Jan Van Imschoot, Kris Vleeschouwer en Vadim Vosters.

Curator

Op het vlak van het tentoonstellingsplan is de volgende interpretatie gemaakt: Astrid David: “Wat zich in een omgeving van ziekte afspeelt zal in termen van ziektebeelden zoals hysterie, psychose, angst, depressie, baarmoederkanker, lymfeklierkanker, en andere ziektebeelden worden getoond. In het tweede luik van I AM HURT willen we mensen meenemen in het verhaal van het genezingsproces en het herstel door de verschillende zintuigen te prikkelen en variëteit en keuzemogelijkheden aan te bieden. Idealiter komt binnen ettelijke jaren een gelijkaardige tentoonstelling in een zorginstelling”. 

Locatie

De buurt, eens gedomineerd door een textielfabriek, nu het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT), doet niet vermoeden dat er zich zo een groot industrieel pand (1933) verschuilt tussen de huizen en beluiken. Je stapt een poort binnen en komt via een rechthoekig blok dat dienst doet als passage, op een binnenkoer. Daarachter bevindt zich de oorspronkelijke houtopslagplaats, ingericht als tentoonstellingsruimte.

Omdat hout op een langzame manier moet drogen, was het huis gesloten in de oostelijke en zuidelijke richting. Aan de zijkanten waren de muren open en ook de vloeren hebben spleten om de wind en de lucht door te laten. Dat karakter is behouden: de drie verdiepingen hebben immers geen wand, maar zijn afgedekt met grote plastic zeilen, die ook in de serrebouw worden gebruikt.

Jan Colle, architect, verbouwde met zijn vriend/architect Johan De Coker de ruimte tot een galerie. Aan het oorspronkelijke gebouw is niets gewijzigd. De Coker beklemtoonde vooral de strakke lijnen, hij speelde een spel met de aanwezige betonnen structuur. “Sommige mensen dachten dat het beter was geweest om 2 doosjes te maken in de galeries. Maar dat zou impliceren dat je de palen wegneemt en het ‘specifieke’ van de ruimte kwijt bent. Nu heb je in de ruimte een subtiel spel van beton, witte muren, bakstenen muren en licht doorlatende plastic zeilen”

Medewerkers

Teksten Catalogus: Eef Cornelissen, Astrid David, Rolf Quaghebeur
Redactie Catalogus: Kathleen Callewaert en Astrid David
Vertalingen Catalogus: Liesbet Annys, Bart Bauwens, Dagmar Blommaert, Jan Dhaese, Peter Huyghe, Lieselotte Verplancke, Brian Windelinckx.
Opbouw tentoonstelling en technische bijstand: Guy Couckhuyt
Opbouw veiling: Paul Gevaerts
Polyvalent: Saskia Huys, Liesbeth Langouche, Stephan Vaerewyck
Contacten en administratie: Kathleen Callewaert, Valesca Van Velzen
Persattaché: Sofie Teugels
Concept catalogus: Kathleen Callewaert, Astrid David, Anne Marie Recour

Partners

De Vlaamse Gemeenschap, de Provincie Oost-Vlaanderen, de stad Gent

Koen Landuyt van STOOK, Cassochrome, Ad Rem, Aifoon, Quinze en Milan, Frédéric Chambre, Pierre Bergé & associés


DAVID vzw | Platform voor kunst en reflectie | Phoenixstraat 148,9000 Gent | tel : + 32 – (0)485.93.58.07 | info@david-vzw.be