Meeting 2013

Kunst is ook een vorm van zorg!

Thema

De derde meeting van DAVID vzw werd ook weer opgevat als een ontmoeting– en vormingsmoment voor leken en professionelen.
De vorige meetings handelden over de weergave van kwetsuren in de beeldende kunst, en over kunst als medicijn. Zij versterkten de gedachte dat kunstervaringen, ook confronterende en pijnlijke, belangrijk zijn in een revalidatieproces.
Met deze meeting werden de verschillende standpunten in kaart gebracht. Immers, als de stelling ‘Kunst is ook een vorm van zorg’ klopt, restte ons na te gaan in welke mate ze dit doet, en hoe het proces evolueert.
Professor Camic (UK, zie lezing Youtube) pleitte alvast overtuigend voor het inschakelen van kunst in het gezondheidsbeleid en in het vormingsprogramma van zorgpersoneel. En her en der, vooral vanuit de psychiatrie, is kunst intussen deel van de zorg.
Maar ondanks het groot aantal positieve getuigenissen trekt men het belang van kunst in de zorg nog vaak in twijfel. Wegens te subjectief worden de ervaringen niet of onvoldoende naar waarde geschat en zo wordt kunst nog steeds stiefmoederlijk behandeld. Bij besparingen bezuinigt men eerst in de kunsten, terwijl wij denken dat als kunst een helende rol speelt daar toch geen reden voor is?
DAVID vzw pleit voor meer kunst en kunstpersoneel in de zorgsector!

Lectoren/begeleiders

Jan Hoet

Na een crisisopname in 2011 revalideerde Jan Hoet gestaag en is intussen terug volop bezig. Middle Gate – Geel ’13 is na Sint-Jan zijn meest recente tentoonstelling. Meer dan honderd kunstwerken zijn er te zien onder de noemer van mythe, psychiatrie en kunst. En we verwachten nog meer van dat goeds.

Julie Rodeyns

Julie Rodeyns is actief als kunstcritica voor ART magazine. Zij verdiept zich in de publiekswerking van hedendaagse kunst, in het bijzonder van de dans- en podiumkunst.

Eef Cornelissen

Eef Cornelissen is gespecialiseerd in praktische filosofie. Zij is lector aan Howest en de Kunstacademie aan Zee. Met Zeno vzw filosofeert Eef in scholen, culturele centra en kunstacademies.

Astrid David

Astrid David studeerde Kunstwetenschappen aan de UG. Zij maakt tentoonstellingen en richtte hiervoor in 2007 DAVID vzw op, een platform voor kunst en reflectie.

Joachim David

Ronny Delrue

In het werk van kunstenaar Ronny Delrue staat de mens centraal als een soort hersenschim, vormeloos met een zwart weggeschilderd gelaat en lege ogen. In 2011 promoveerde hij met een doctoraat ‘Het onbewaakte moment’.

Christophe De Jaeger

Christophe De Jaeger volgde een Master Arts & Technology aan de universiteit van Plymouth en werkt momenteel aan een doctoraat over Mediakunst in de jaren ‘60 en ‘70. Als curator is hij verbonden aan Bozar.

Nadia De Leyn

Els De Vos

Els De Vos is ir-architect en promoveerde met een doctoraat ‘Hoe zouden we graag wonen?’. Zij onderzoekt de invloed van antropologie, cultural en gender studies en sociale geschiedenis op de architectuurtheorie.

Stijn Dickel

Als muzikant/performer toerde Stijn Dickel vier jaar met de voorstelling ‘Je Suis Sang’ van Jan Fabre/Troubleyn. In zijn eigen werk legt hij vooral de focus op luisterkunst en de relatie tussen beweging en luisteren.

Martijn Engelbregt

Martijn Engelbregt is kunstenaar en initiatiefnemer van BETER, de kunst van gezondheid: een interactieve onderzoeksexpositie in ziekenhuizen. Met ‘Het illegalenformulier’ kreeg hij internationale aandacht.

Alex Klijn

Alex Klijn is mindfulnesstrainer en filosofisch gespreksbegeleider. In zijn programma’s wordt de mallemolen van het leven gestopt om er met volle aandacht naar te kijken. Het doel: simpelweg makkelijker in het leven staan!

Anne Neyens

Valesca van Velzen

Trui Verhasselt

Trui Verhasselt is bewegingstherapeute en actief als muzisch-agogische docente voor dans. Ze spitst zich steeds meer toe op de connectie tussen lichaam en geest.

Christian Verschelden

Christian Verschelden werkt als psycholoog – psychotherapeut in het PZ, Duffel. Hij is co-curator van de triënnale ‘What Matters’’en als kunstenaar – filosoof verdiept hij zich in de notie leegte en horror vacui.

Adres: Zebrastraat 32/001, 9000 Gent

Onder peterschap van Jan Hoet