Store #2

Ruangsak Anuwatwimon

4 oktober – 6 oktober 2013

©Ruangsak Anuwatwimon, Ash Heart-Project, 2006-2007, Ash & Cyannoacrylate Glue, 9 x 10 x 15 cm.
©Ruangsak Anuwatwimon, Ash Heart-Project, clockwise; 003 Large White Pig (Sus srofa domestica), 026 Indian Elephant (Elephas maximus), 025 Python (Python recticulatus), 040 Asian Tiger Mosquito (Anopheles culioifacies (Sensolato))

Ruangsak Anuwatwimon creëert een kringloop waarin de verhouding van de mens tot de natuur op micro- en macroniveau in vraag wordt gesteld. Hij onderzoekt de confrontaties van de mens in verschillende milieus die hij als de paradox van de menselijke creativiteit beschouwt: de mens die zoekt naar oplossingen en botst op de grenzen van het leven dat hij vernietigt.

De Ash Heart Projects zijn zijn best gekende projecten. Men zou deze kunnen beschouwen als een vorm van protest waarin hij alles verbrandt wat door toedoen van de mens wordt bewerkt, gedood of vernietigd. GOLEM is een zeer ambitieus meerjarenproject dat hieruit is gegroeid.

In het GOLEM-project (afbeelding Store #2 op Home Page)vraagt hij zich af in hoeverre hij een soort universele mens kan creëren, zeg maar een prototype van een geperfectioneerde mens die zichzelf zal heruitvinden. Hij wil de GOLEM opbouwen met assen van dieren en planten uit verschillende landen en gaat hiervoor op zoek naar overblijfselen die een historische betekenis hebben.

Voor het ontwerp van zijn installaties en sculpturen vertrekt Anwuatwimon van tekeningen en profileert zich als een mixed media artiest. Hij gebruikt een combinatie van technieken en materialen om zijn concepten te visualiseren. Geboren in de regio Bangkok refereert zijn oeuvre naar de wortels en oorsprong van Thaise tradities die worden beïnvloed door een spirituele en contemplatieve houding op het leven en de dood.