Store #9

Hendrik Braet

www.hendrikbraet.be

DAVID Store pops up
In de cité
Hendrik Braet|Vlaams Eclecticisme

02_Hendrik_Braet_02_Vlaams Eclecticisme

©02 Hendrik Braet 02 Vlaams Eclecticisme

Waar kan je met een tentoonstelling over het ‘Vlaams Eclecticisme’ beter terecht dan in een typisch citéhuisje in de Brugse Poort in Gent? Dat vindt ook Hendrik Braet, een Gentse fotograaf die de wirwar van stijlen en culturen in Vlaanderen opzoekt en fotografeert.
Gewapend met een fototoestel gaat Hendrik Braet (°1974, Adegem) op safari in zijn eigen straat en stad. Zijn meest recente afstudeerproject focust op de buitenkant van Vlaanderen. Hij bevraagt de identiteit van de Vlaming, die niet onder één noemer is onder te brengen.
Wat hij aantreft op de Vlaamse straten tart alle verbeelding: rare aanbouwen, koterijen, monumentale rode nephonden, een Boeing in eigen tuin. De Vlaming houdt bij het afbakenen van zijn terrein weinig rekening met de ander óf met zichzelf. Braet heeft voor die bijzonderheden een geoefend oog, want ook de mensen die hij fotografeert zijn opvallende en kleurrijke figuren.
Zijn oeuvre speelt met clichés en toont een organisch gegroeide mengelmoes. Verwijzingen naar voorbije tijdsperiodes manifesteren zich vanuit een vast fotografisch standpunt. Daardoor is niets vanzelfsprekend en zit er steeds een climax verscholen in de afbeelding. Het bizarre, wars van modes, staat centraal.
Zoals begin 20ste eeuw Henri Cartier-Bresson en recenter Martin Parr, twee van zijn grote voorbeelden, legt Hendrik Braet een foto vast op een sleutelmoment. Er gebeurt iets grappigs of vreemd op de foto dat hem treft. Zo drijft hij het alledaagse op de spits in zijn werk vol humor uit de realiteit gegrepen.

Tentoonstellingen|Uitgaven

Vlaams Eclecticisme, catalogus uitgegeven in eigen beheer als afstudeerproject, Gent (2016, BE), Groepsexpo met o.a Michiel Hendrikckx en Lieven Nollet, Hof Van Ryhove, Gent (2016, BE), Snoecks Prijs (2015), Hendrik Braet studeerde af als maatschappelijk assistent (1995, BE) en behaalde nadien zijn bachelor diploma in politieke en sociale wetenschappen aan de UG en een eerste graad in de fotografie. Hij rondt zijn opleiding aan de Academie in Gent af in 2016 af met een specialisatie fotografie.
V.U. DAVID vzw, Phoenixstraat 148, 9000 Gent.
Design happily provided by Stook.