Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Erfgoedweekend 2021: Demonen van de nacht

Thu 30 December 2021 > Fri 31 December 2021

Fotosequente Tom De Visscher van dr. André Baert
Copyright Tom De Visscher

UITGESTELD VOOR ONBEPAALDE TIJD VANWEGE CORONA

In het kader van Erfgoedweekend presenteren we Demonen van de nacht: op bezoek bij prof. dr. Baert. Het omvat drie activiteiten in het art-decohuis van dr. Baert, gastheer en pleitbezorger voor kunst en zorg. Ons project startte met een voorstel van fotograaf Tom De Visscher om de arts met zijn favoriete kunstwerk in de wachtruimte te fotograferen. Het evolueerde naar een eerbetoon aan prof. dr. Baert die tot op hoge leeftijd fantastisch werk heeft verricht bij de World Health Organisation, als bijzonder hoogleraar en in het bestrijden van demonen.

Activiteit 1: Tentoonstelling
Demonen van de nacht: (outsider)kunst bij de neuropsychiater
In samenwerking met kunstenaar Tom De Visscher en dr. André Baert
Het kabinet van neuropsychiater André Baert ademt kunst. In de traphal ontdek je middeleeuwse schilderijen. In de wachtruimte toont een fotoproject van Tom De Visscher de dokter in actie, in opeenvolgende scènes. Het kunstwerk van outsiderkunstenares dr. Lucy, het favoriete werk van de dokter, vormt de kers op de taart.
U bent welkom op volgende openingsuren: zaterdag 25 april van 18 tot 21 uur en zondag van 10 tot 12 uur.

Activiteit 2: Rondleiding
Demonen van de nacht: op bezoek bij dr. André Baert
In samenwerking met Gentse gids Lut Depaepe en dr. André Baert
Neuropsychiater André Baert stond aan de wieg van de vernieuwing van de psychiatrie in de jaren 70. Als psychiater kent hij als geen ander de donkere en depressieve gedachten van zijn patiënten. Tijdens Erfgoeddag leiden hij en gids Lut Depaepe je graag rond in zijn leven en werk, en dat in zijn bijzondere art-decohuis, van architect Jules Lippens.
De rondleidingen vinden plaats op zaterdag 25 april om 18u, 19u en 20u, en op zondag 26 april om 10u en 11u.

Activiteit 3: Lezing
Demonen van de nacht: seance bij het werk van dr. Lucy
In samenwerking met dr. André Baert en Bart Marius, museum dr. Guislain
Psychiatrische diagnoses aan de hand van kunst: neuropsychiater André Baert deed het in de jaren 70. Toen hij een van zijn patiëntes vroeg om het kunstwerk achter haar te beschrijven, gaf ze een gedetailleerde analyse die grote indruk op hem maakte. Meer dan veertig jaar later nodigt dr. Baert u uit op de eerste publieke lezing van deze tekst.

 

Adres: Bernard Spaelaan 123, 9000 Gent

Details

Start:
Thu 30 December 2021
End:
Fri 31 December 2021