I AM HEARD in AZ

Workshops, 11/12/2013 > 30/06/2016

WORKSHOPS IN DE KUNSTNIERAFDELING

1431 Folder Kick kunstnierafdeling

In het AZMM worden patiënten en personeel door medewerkers van DAVID vzw aangemoedigd om te kijken en te reageren op kunstwerken. Ze worden rondgeleid door een minimuseum en gestimuleerd om de werken te beoordelen. Het doel is dat de deelnemers stilstaan bij wat ze zien en dat koppelen aan wat ze hierbij gewaarworden.

Genoeg tijd incalculeren voor de expressie en verwerking van emoties die loskomen is van fundamenteel belang en gebeurt in een therapeutische sessie met Gestalttherapeute Trui Verhasselt. DAVID vzw is overtuigd dat moeilijke zaken via kunstbeschouwing bespreekbaar kunnen worden gemaakt. De ‘I AM HEARD’ – workshop beschouwt ze als een hefboom om gehoord te worden.

KUNSTENAAR

In samenwerking met de kunstenaar Franco Angeloni maken deelnemers van I AM HEARD ook een kunstwerk, een ‘My Favorite Gene Jar’. Op een geregisseerde manier zoeken en vormen ze een woord, een persoonlijk label waarmee ze zich als persoon – niet alleen als patiënt of personeelslid-kunnen identificeren. Zo ontstaat een staalkaart van labels en kleuren die de grondstof vormen van de bokalen met genen.

Momenteel is het kunstwerk te zien op de wand van de stilteruimte in het atrium.

MEDEWERKERS EN PARTNERS

Trui Verhasselt: 0485/78.90.17
Astrid David: 0485/93.58.07
Dit project is ondersteund door de stad Gent en de Provincie Oost-Vlaanderen

LOCATIE EN DOELGROEP

Het algemeen ziekenhuis Maria Middelares is werkzaam op twee campussen: een grote campus Maria Middelares in Gent en een kleinere campus Sint-Jozef in Gentbrugge. Het ziekenhuis stelt ongeveer 1500 personeelsleden en 150 artsen te werk. DAVID vzw organiseert sinds 2013 workshops in de verschillende campussen van AZ Maria Middelares.

De kunstnierafdeling omvat gemiddeld 135 patiënten. We mikken op 2 à 3 deelnemers per zaal (7 zalen in totaal waarvan 5 in campus AZ Maria Middelares en 2 in campus Sint-Jozef). Intussen heeft DAVID vzw 30 workshops georganiseerd. Deze zijn vlot verlopen. Het kunstproject zorgt op de afdeling voor afleiding, animo, emotie en transformatie. De feedback van patiënten naar hun artsen en personeel is positief.

Algemeen Ziekenhuis Maria Middelares
Kortrijksesteenweg 1026
9000 Gent