Meeting 2014

I AM HURT – Kunst in de wachtruimte

Introductie ontmoetingsdag

Tijdens de vierde editie van de I AM HURT – meeting van DAVID vzw stonden discussies en workshops met jouw ervaring met‘ kunst tijdens het wachten’ centraal. Het thema was ‘Kunst in de wachtruimte’ met beeldende kunst als alternatief om het lange wachten te verkorten.

Ongetwijfeld erger jij je regelmatig tijdens het wachten bij de arts of zorgverlener. Er zijn wachtenden voor je en door de onzekerheid over de wachtduur veroorzaakt dat spanning. Wachten op beterschap, op een diagnose of behandeling is lastig en zenuwslopend. Het onvermijdelijke fenomeen van wachten veroorzaakt momenten waarin je tussen hoop en vrees wordt geslingerd.
Uit studies blijkt dat kunst ontspant. In de wachtruimte van de arts vermindert klassieke muziek stress en scheppen geuren een positieve sfeer van rust en vertrouwen. Veel mensen geven de voorkeur aan hun favoriete tafereel of voorwerp om zich af te leiden.
Zo komen we bij de vraag wat of welke kunst in een wachtruimte thuishoort. Over het algemeen selecteren ziekenhuizen met ziekenhuisogen patiëntvriendelijke, decoratieve werken. Zachte kleuren op de muren, de juiste lichtinval, foto’s van natuurlandschappen en het televisietoestel zijn standaard aanwezig in een zorgomgeving. Een kunstbeleid in ziekenhuizen is minder vanzelfsprekend. Daarom organiseert DAVID vzw een debat over het belang van kunst als vorm van zorg.
In de ideale wachtruimte is kunst van topartiesten te zien, zowel abstract en figuratief, lieflijk en zwaarmoedig. Dan wandel je binnenkort met een koffie door de ontvangsthal die de sfeer van een kunstgalerij uitstraalt, zijn er stilteruimtes en wandelroutes vormgegeven door kunstenaars of neem je deel aan een creatieve workshop tijdens het wachten. Mogelijk ga je zo rustiger en met een helder hoofd op consultatie.

Lectoren/begeleiders

Marc Brosens
Dr. Marc Brosens is radiotherapeut in het Jessa Ziekenhuis in Limburg. Als kunstliefhebber kijkt hij kritisch naar de keuzes die het ziekenhuis maakt op artistiek vlak en stelt hij de vraag welk effect kunst zou kunnen hebben op de gemoedstoestand van de patiënt in de wachtzaal en in de ziekenkamers zelf.
Marc Calmeyn
Dr. Marc Calmeyn is psychiater in het P.Z. Onze-Lieve-Vrouw te Brugge. In zijn psychiatrisch en psychotherapeutisch werk is de kunst van het wachten op het goede moment cruciaal. Zo verwerft ‘kunst in de wachtkamer’ een nieuw elan.
Astrid David
Astrid David studeerde Kunstwetenschappen aan de UGent. Zij maakt tentoonstellingen en richtte hiervoor in 2007 DAVID vzw op, een platform voor kunst en reflectie.
Peter De Cupere
Beeldend kunstenaar Peter De Cupere werkt hoofdzakelijk met geuren. Hij maakt poëtische geurinstallaties, objecten en performances. Geuren zetten chemische processen in gang. Voor het UZ Jette maakte De Cupere 330 bronzen neusjes of Neusje neusje neusje.
Charlotte De Groote
Psychologe Charlotte De Groote deed 5 jaar onderzoek aan de UGent, faculteit Psychologie en Geneeskunde. Daarna doceerde ze meer dan 30 jaar Psychologie in het KASK te Gent. Ze schreef het boek ‘Kunstpsychologie’.
Christophe De Jaeger
Christophe De Jaeger volgde een Master Arts & Technology aan de universiteit van Plymouth en werkt momenteel aan een doctoraat over Mediakunst in de jaren ‘60 en ‘70. Als curator is hij verbonden aan Bozar.
Alex Klijn
Alex Klijn is mindfulnesstrainer en filosofisch gespreksbegeleider. In zijn programma’s wordt de mallemolen van het leven gestopt om er met volle aandacht naar te kijken. Het doel: simpelweg makkelijker in het leven staan!
Merlin Spie
Merlin Spie’s zoektocht naar het kleinste deeltje van emotie of materie leidt al 20 jaar tot artistieke creaties waarin het lichaam centraal staat. Consequent volgt ze een individueel pad, uitgestippeld onder invloed van een bijzondere gelaagdheid. Ze is sinds 1992 innovatief aan het werk in Live ARTPerformance.
Trui Verhasselt
Trui Verhasselt is lichaamsgerichte en gestaltpsychotherapeute.Via (innerlijke) beelden, beeldtaal en het lijfelijke gebeuren brengt ze een innerlijk proces op gang dat leidt tot persoonlijke groei en een dichter contact met jezelf.
Sandrine van Noort (NL)
Sandrine van Noort werkt sinds 2007 als kunstadviseur in het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze is verantwoordelijk voor de kunstcollectie die uit circa 2000 objecten bestaat. In Galerie LUMC organiseert zij expo’s. Verder brengt zij ook kunst is in het openbaar gebied van het ziekenhuis met de ‘turbinehal’ als eye-catcher voor monumentale projecten.

Adres:

Zebrastraat 32/001, 9000 Gent

Medewerkers:

Joachim David (ICT), Nathalie De Neve (PR), Caroline Mattheeuws (org), Valerie Raes, Gisèle De Backer, Valesca van Velzen (onthaal)