Expo Phoenix21 in de kerk

Je bent van harte welkom op Phoenix21, een jubileumproject voor het tweehonderdjarig bestaan van de voormalige metaalfabriek Le Phoenix, 1821.
De fabriek Le Phoenix heeft een rijke geschiedenis. Door de industrialisatie was deze na Cockerill de tweede grootste in België. In 1841 werkten 700 arbeiders in de fabriek. Zij vestigden zich in beluiken en vormden de wijk Brugse Poort. De fabrieksmuur en de kerk Sint-Jan-Baptist zijn nu stille maar monumentale getuigen. De naam ‘Le Phoenix’ kwam voort uit de stelling: “Zo verrees het wonderbare product van ijzer en staal uit de vuurrode smeltkroes.”

Hedendaagse kunstenaars, curatoren en denkers rakelen het verleden op tijdens twee opendeurdagen in de kerk Sint-Jan-Baptist. Inclusief erfgoedwandeling en debat over de kerk. Daarnaast vindt de expositie Kleurwedstrijd Phoenix21 plaats met ingekleurde tekeningen door de buurt.

De voorzitter van de kerkraad Sint-Martinus schrijft: ‘Dat de kerk (°1866) werd opgericht in het kader van industrialisatieprojecten is duidelijk, en het gebouw dus betrekken in een herdenking ligt voor de hand’. Phoenix21 presenteert werken in metaal, textiel en in het thema van de feniks. De kerk is uitzonderlijk open en er zijn meerdere activiteiten.
Verder vindt de rituele verbranding van de Phoenix plaats op zondag 12 september in een Feniksei. De Grieken geloofden dat de feniks in staat was steeds weer opnieuw uit zijn eigen as herboren te worden. Hij zal dan boven in een boom van kruiden een nest maken en daarin verbranden.

Je bent in ieder geval van harte welkom in de Brugse Poort, anno 21ste eeuw, 2021: superdivers.

Foto’s van het kunstdebat:

 

Kunstenaars

Homa Arkani, Ruangsak Anuwatwimon, Marie Julia Bollansée, Ria Bosman, Rob Buelens, Pol Bury, Ronny Delrue, Honoré d’O, Efrain Herrera, Indrikis Gelzis, Hoessain Kakayi, Avin Kaki, Marijs Kempynck, Thomas Min Panos Profitis, Rosalie Niemand, Panos Profitis, Merlin Spie, Bart Spitaels, Sandro Usala, Dymphna Vandenabeele, Veerle Van Nuffelen, Egon Van Herreweghe en Andrii en Pavlo Zahorodniuk

Denkers, Curatoren en Brugse Poorters

Mohamed Benhaddou, Joris Blanckaert, Astrid David, Filip L.Demeyer, Jelle De Rock, Els De Vos, Alex Klijn, Merlin Spie, Steve Devynck, Avin Kaki, Pascal Mortier, Dymphna Vandenabeele en Johan Verbeke.

Locatie en datum

Kerk Sint-Jan-Baptist, E. Seghersplein, 9000 Gent
Zaterdag 11 september en zondag 12 september 2021 van 10:00 tot 18:00 uur

Medewerkers

Benny Boerjan, Killian Brack, Kurt De Munter, Alastair De Roo, Steve Devynck, Alex Klijn, Sandro Usala (partners SO1V), Dymphna Vandenabeele, Ruben Vandenbussche

Partners

Sandro Ursala (partners SO1V), Stad Gent, Dienst Ontmoeten en Verbinden, Stad Gent, Dienst Cultuur, Garage MIG Motors Gent-Noord, Kerkfabriek