Store#12

DAVID Store presenteert: Duo-expo Tom De Visscher en Julie Scheurweghs

5 maart 2017

Tom De Visscher was onze eerste gast in de Store-formule en hij maakte ook deel uit van de expo I AM HURT.

Hij komt terug in deze Store terug met een fotoreeks over mensen aan zee. Een jaar lang trok hij naar Knokke en sprak er mensen aan om voor hem te poseren.

Zijn reeks weerspiegelt de sfeer van de strandfoto’s van weleer. Hij kiest niet voor de fotostudio met de zee als achtergrond, maar integreert de zee in al haar kleuren in zijn compositie. Ook in dit werk zoals in de vroegere serie ‘Emotional Women’ is hij duidelijk een regisseur die situaties en emoties uitvergroot, al dan niet ondersteund door attributen. Hij is daarbij ook niet vies van het digitaal bewerken van de beelden. Als kijker wordt je blik vanzelf naar de personen getrokken. Je voelt je als het ware binnen komen in hun persoonlijke ruimte maar toch kan je hun verhaal niet lezen.

Ook Julie Scheurweghs maakte deel uit van de expo I AM HURT. Centraal in haar werk staat het menselijk lichaam en dit in diverse fasen van het leven. Haar fascinatie voor het lijden gaat ver, zelfs haar eigen lichaam kan het voorwerp van haar beelden uitmaken. In haar oeuvre worden we geconfronteerd met relatief sobere beelden van lichamen waarbij de aandacht getrokken wordt door blauwe plekken, bloederige wonden,… De beelden zijn bijzonder sterk door hun soberheid. In tegenstelling tot het werk van Tom De Visscher kiest Julie Scheurweghs voor pure beelden, personen ontdaan van attributen, waardoor de kwetsuren, de wonden alle aandacht krijgen. De beelden roepen mogelijk een sfeer van huiselijk geweld op, maar als kijker word je door het documenteren van de wonden en letsels ook wel meegezogen in een sfeer van medeplichtigheid, al is het maar door het zwijgen, door de afstandelijkheid in de blik en lichaamstaal van de persoon die geportretteerd wordt.

Tekst: Patricia Vroman

Redactie: Astrid David