Store #4

MEMYMOM

 

store4

Moeder Marilène Coolens (*1953) en dochter Lisa De Boeck (*1985) vormen samen het kunstenaarsduo MEMYMOM.  Hun fascinerende werk bevat generatie-overschrijdende fotografie en droomachtige portretten.

Het MEMYMOM project begon met wat het duo omschrijft als The Umbilical Vein waarin Lisa als kind in verschillende rollen verschijnt. Marilène stimuleerde Lisa om zichzelf uit te drukken binnen geïmproviseerde theater sketches wat leidde tot een analoog beeldarchief. In 2004 beslisten moeder en dochter om te gaan samenwerken. Dit verandert niet veel aan de opzet van projecten waarin Lisa een hoofdrol blijft spelen maar geleidelijk verschuift de aandacht naar een breder verhaal.

Op het toneel van MEMYMOM verschijnen vrouwen in een gedateerde setting. Ze lijken gevallen engelen, zoals de prinses van het Klein Kasteeltje in Brussel, namelijk ‘La Petite Princesse’, maar ook de vrouw des huizes of ‘The Lady of The House’, de verpleegsters en de nonnetjes in ‘The Nurse’ en ‘Nunsense’. Vanuit een hedendaags perspectief zien we hoe de vergane glorie zich ontvouwt in meerdere etappes vol grappige, cynische en gruwelijke anekdotes. De foto’s baden in een mysterieuze sfeer en verbeelden een postmodern verhaal waarin alles mogelijk is.