Store #5

Rachel Heemskerk

14 december 2014 – 11 januari 2015

store5

Kijken waar ik niet kijken kan’ is een kunstproject van Rachel Heemskerk dat aanhaakt bij gebeurtenissen uit haar leven. Centraal staat een vier minuten durende film waarin Ralph, een schizofrene man en tevens haar broer de hoofdrol speelt.

Ralph woont bij het Leger des Heils, een flexibele zorgorganisatie. In de film zien we hem in een eenvoudig decor met op de achterwand één van zijn kunstwerken. Hij zit klaar voor een interview met zijn zus . Tijdens het gesprek vist Rachel naar gemeenschappelijke herinneringen. Ze zoekt contact, maar Ralph stuurt het gesprek telkens opnieuw in een richting vol verwarde gedachten, zonder daadwerkelijke aansluiting. “Hij is zijn filter kwijt”, zegt de kunstenares, “daardoor ervaart hij de wereld zo anders dan ik”.

Film, fotowerken en tekst maken deel uit van de installatie. Zo staat de film waarin twee mensen elkaar verwarren in schril contrast tot de twee levensgrote fotopanelen van een jongetje en een meisje in handenstand. Het zijn beelden uit Rachels kindertijd die een perspectief creëren op een broer-zus relatie waar verschillen niet zo groot lijken. Verder maken het fotoboek en de wandtekening van Ralph die de wolken telt de setting compleet.

In ‘Kijken waar ik niet kijken kan’ houdt Rachel Heemskerk de juiste afstand tot haar onderwerp. Ze brengt een treffend beeld van vergeefse inspanningen om iemand die dichtbij staat te begrijpen, daar waar de gekte het lijkt over te nemen van de norm.